Capelle aan den IJssel

Couwenhoek Wonen

Dorps wonen in de stad

Het plangebied Couwenhoek ligt ten zuidoosten van het centrum van Capelle aan den IJssel en wordt omsloten door de Couwenhoekseweg (westzijde), de Groenedijk (zuidzijde), Westerlengte (oostzijde) en de sportvoorzieningen van CVV Zwervers (noordzijde). Het plangebied beslaat circa 57.217 m2. De omgeving van de locatie vormt een waardevol gebied in de gemeente door de grondgebonden woningstructuur en de sportvoorzieningen gecombineerd met veel ‘groen’. De bestaande ruimtelijke karakteristiek maakt dit gebied tot een bijzonder geheel voor bewoners en de recreatieve gebruikers van het Couwenhoekgebied.

Het versterken en verbeteren van de bestaande omgevingsstructuur vormt een belangrijk uitgangspunt voor de ontwikkeling van deze locatie. Alle woningen zijn aan een bijzondere openbare ruimte gelegen, de dijk, de robuuste groen-blauw-structuur of het gelegen plantsoen. Binnen de woonvelden is enige flexibiliteit mogelijk. Dit is nodig om goed te kunnen faseren en in te kunnen spelen op eventuele veranderingen in de markt. Deze flexibiliteit zit bijvoorbeeld in de positionering van de woningtypes, het woningaantal (87 woningen) en de exacte beeldkwaliteit.

Doe mee
Het plan is ontworpen in overleg met omwonenden, overige belanghebbenden en verschillende stakeholders. De genoemde flexibiliteit in het plan en bestemmingsplan is bedacht om tijdens het verkooptraject de kopers meer mogelijkheid te bieden om zelf eigen woning te bedenken en in te richten. 

Speelvoorzieng Couwenhoek
Als dadelijk ook de laatste woningen voor het einde van dit jaar (2019) zijn opgeleverd, dan kan de gemeente de werkzaamheden in de openbare ruimte afronden. In de omgeving komt er ook een speelvoorziening. De nieuwe bewoners konden stemmen op 1 van de drie ontwerpen. Het ontwerp dat is gekozen met bijna 70% van de stemmen, kunt u onderaan de pagina downloaden. De speelvoorziening komt aan de westzijde van de wijk, langs de Couwenhoekseweg.

Kunstwerk Couwenhoek
Beeldende kunst in de openbare ruimte is belangrijk voor een leefbare stad. Hier is ook ruimte voor in het Anna Maria van Cappellenpark, onderdeel van het woningbouwproject Couwenhoek. Er is een prijsvraag uitgezet voor het realiseren van een kunstobject in de openbare ruimte. De opdracht van de prijsvraag bestond uit het ontwerpen en realiseren van een artistiek kunstobject, als hommage aan Anna Maria van Cappellen (Van Cappellen Stichting). Inmiddels is de inschrijving gesloten. Binnenkort maken wij bekend welke ontwerper de prijsvraag heeft gewonnen.

Planning

Start realisatie fase 1 en 2 Bouwrijpmaken fase 3 en 4 Woonrijp maken fase 1 en 2 Oplevering woningen fase 1 en 2 Woonrijp maken fase 3 en 4 Oplevering woningen fase 3 en 4

Downloads

Meer weten over dit project?

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten