Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Met energie aan de slag!

Het Nederlandse Klimaatakkoord heeft als doel om in 2030 de uitstoot van CO2 met 49% terug te dringen. Het Klimaatakkoord is een overeenkomst tussen veel organisaties zoals de overheid en bedrijven in Nederland om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Steeds meer mensen willen meedenken en meedoen met deze verduurzaaming. Zodat we steeds minder fossiele brandstof - zoals gas en olie - gebruiken en juist meer schone energie inzetten – zoals zon, wind en water.

Wat doet de gemeente Pijnacker-Nootdorp?

Regionale Energie Strategie
Voor de uitvoering van het Klimaatakkoord is Nederland verdeeld in 30 regio’s. Binnen elke regio worden veel nationale afspraken uit het Klimaatakkoord in de praktijk gebracht. Elke regio moet ook zijn eigen Regionale Energie Strategie (RES) opstellen. In deze strategie wordt vastgelegd welke duurzame energiebronnen regionaal kunnen worden ingezet om duurzame energie op te wekken. Binnen de RES werken overheden samen met maatschappelijke partners, netbeheerders en het bedrijfsleven. De gemeente Pijnacker-Nootdorp hoort bij de RES-regio Rotterdam Den Haag.

Transitievisie warmte
Nederland heeft als doelstelling om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Dit is vastgelegd in het klimaatakkoord. Voor bijna iedereen in Nederland heeft dat directe gevolgen, want de meeste huizen worden verwarmd met aardgas. En bij verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Bovendien koken veel mensen op aardgas en wordt ook tapwater verwarmd met aardgas. We zullen dus op zoek moeten naar andere – duurzamere – energiebronnen om onze gebouwen warm te houden. Dit wordt de warmtetransitie genoemd.

Elke gemeente in Nederland werkt op dit moment aan een visie op deze verandering: de Transitie visie Warmte. Hierin staat omschreven hoe gebouwen in de toekomst op een andere manier worden verwarmd. Ook staat er in de visie beschreven wat er in elke wijk gaat veranderen en wanneer. Als een wijk vóór 2030 van het gas afgaat, dan wordt in een Wijk Uitvoerings Plan beschreven hoe dit op wijkniveau wordt aangepakt. Eind 2021 moeten alle gemeenten in Nederland een Transitie visie Warmte hebben gemaakt.

Denk en Doe mee!
De omschakeling van aardgas naar een andere warmtebron is een grote uitdaging – ook voor de gemeente. Want wat houdt de warmtetransitie nu precies in? Hoe pak je dat slim aan en waar begin je mee? Daar komt bij dat straks zowel de bewoners als de overheid achter het plan moeten staan. In Pijnacker-Nootdorp kun je als bewoner meedenken over deze transitie en meewerken aan de visie. Binnenkort verschijnt er een vragenlijst, kun je deelnemen aan een webinar of je opgeven als ambassadeur. 

Duurzaamheidslening
Woningeigenaren kunnen bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp een duurzaamheidslening aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan of in de eigen woning.

Wat kun jij doen?

Energie besparen
Een spaardouche, oude gloeilampen vervangen door LED-lampen, een tochtvrije brievenbus en de was wat vaker buiten drogen in plaats van in de wasdroger. Met deze snelle bespaartips ben je goed bezig voor het klimaat en voor je portemonnee. De gemeente Pijnacker-Nootdorp helpt inwoners met het verduurzamen van hun woning. Huiseigenaren hebben een tegoedbon ontvangen t.w.v. €90,00. De bon is vrij te besteden aan energiebesparende producten en/of duurzaam advies in de webshop van de WoonWijzerWinkel. Kijk hier voor de voorwaarden en bestel je box.

Isoleren
In warme zomers en met oplopende temperaturen is goede woningisolatie een uitkomst. In de zomer blijft de warmte buiten de deur. En in de winter blijft het binnenklimaat comfortabel met lagere stookkosten. Isolatie van je gevel, vloer, ramen en dak is vaak veel eenvoudiger en voordeliger dan je denkt.

Dakisolatie
Veel warmte in huis gaat via het dak verloren. Dakisolatie levert dan ook een flinke energiebesparing op. Het is een investering die je snel terugverdient en waar je op termijn veel geld mee bespaart. En als extraatje blijft je huis warmer in de winter en koeler in de zomer. Het aanbod is groot en de methodes zijn verschillend.

Isolerend glas
De meeste huizen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp hebben dubbel glas, maar ook daar valt nog veel voordeel te halen. Met HR++ glas of triple glas (met zelfs drie isolatielagen) bespaar je veel meer dan het dubbel glas dat in de meeste oudere woningen zit. De warmte blijft dan in huis. Hierdoor bespaar je energie én wordt je huis een stuk comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen. Ook hoor je minder geluid van buiten.

Gevelisolatie
Als je je gevel isoleert, daalt de energierekening en stijgt het wooncomfort. Buitenmuren voelen aan de binnenkant minder koud aan. De ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur kan je laten opvullen met isolatiemateriaal. Een andere manier om je gevel te isoleren is met een voorzetwand tegen de buitenkant of binnenkant van de muur.

Vloerisolatie
De helft van de oudere woningen heeft al vloerisolatie, de andere helft nog niet. Met vloerisolatie ervaar je direct minder tocht en minder vocht in huis. Dat betekent warmere voeten en een lagere energierekening. Bij woningen met een kruipruimte is isolatie tegen de onderkant van de vloer makkelijk aan te brengen. Heb je geen kruipruimte? Isoleren van boven- of onderaf kan ook goed.

Wil je weten of jouw woning geschikt is voor isolatie? Vraag het de adviseurs van de WoonWijzerWinkel!

Duurzame energie

Groene stroom
Met een telefoontje of een paar muisklikken zet je je energiecontract om naar duurzaam opgewekte stroom van je energieleverancier. Groene stroom is niet of nauwelijks duurder dan grijze stroom. Wel zitten er soms flinke prijsverschillen tussen verschillende aanbieders. Het loont om de prijzen te vergelijken. Bedenk wel dat niet alle ‘groene’ stroom altijd even groen is. Wil je zeker zijn van je zaak, doe dan de groene stroomchecker. En kies in energie-vergelijkers voor ‘groene stroom uit Nederland’.

Zonnepanelen
Met zonnepanelen voorzie je in je eigen stroom – zelfs als het bewolkt is. De voordelen van de zon als energiebron: zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter, je wekt op een duurzame manier een groot deel van je stroom zelf op, panelen werken geluidloos en stoten geen CO2 uit. Het aantal aanbieders van zonnepanelen groeit enorm. Daarom is het belangrijk om je onafhankelijk te laten adviseren. De adviseurs van de WoonWijzerWinkel helpen je graag.

Zelf zonnepanelen aanschaffen
Zonnepanelen kun je natuurlijk zelf kopen, maar huren is ook mogelijk. Als je kiest voor kopen, duurt het even voordat je je investering eruit hebt. Maar als je de btw terugvraagt, is de aanschaf meteen flink lager. De lage spaarrente van de laatste jaren is ook gunstig – waar levert jouw geld meer op: op de bank of op het dak?

Zonnepanelen huren
Vind je de investering toch te groot? Of wil je op termijn verhuizen? Dan is huren of leasen misschien wel interessant. Er zijn steeds meer lokale en landelijke aanbieders die zonnepanelen verhuren – inclusief verzekeringen, garantie, verhuisservice. Als jouw dak lekker zonnig is, kan het maandelijks huurbedrag zomaar lager zijn dan de energie die je bespaart. Meestal krijg je na een vaste huurperiode de keuze om de panelen over te nemen.

Collectief zonnedak
Niet ieder huis is geschikt om zelf zonne-energie op te wekken. Bijvoorbeeld omdat het dak niet gunstig ligt voor zonnepanelen of de woning zelf een beschermd dorpsgezicht is. Of omdat je een huis huurt. Wat zijn de mogelijkheden als je toch groene stroom wilt opwekken? De lokale Energie Coöperatie Pijnacker-Noordorp kan uitkomst bieden. Panelen komen dan bijvoorbeeld op een groot bedrijfspand. De energieopbrengst van de panelen verkoop je met elkaar aan een bedrijf of energiemaatschappij volgens de Regeling Verlaagd Tarief. Deelnemers krijgen dan een vergoeding in plaats van stroom. De financiële opbrengst is hetzelfde.

Duurzame warmte
Ongeveer 75% van jouw gasverbruik per jaar wordt gebruikt voor de verwarming van je woning. Voor een gemiddeld huishouden is dat zo’n 1.400 m³ gas per jaar. Dat staat gelijk aan een slordige € 1.100,-. Hier kun je dus veel geld besparen! Heb je een onzuinige cv-of combiketel of moet je deze binnenkort vervangen? Ben je ontevreden over jouw wooncomfort (niet warm te stoken, te weinig warm water)? Je zou dan kunnen overwegen om de huidige installatie te vervangen of direct de stap richting gasloos wonen te maken.

Warmtepomp
Een warmtepomp is de vervanging van je cv ketel. Feitelijk is het een omgekeerde koelkast. Een koelkast koelt door de aanwezige warmte in de koelkast te verzamelen en die warmte af te geven aan de omgeving. Dit verklaart waarom de achterkant van uw koelkast altijd warm is. Een warmtepomp werkt precies andersom en verzamelt warmte buiten (uit bijvoorbeeld lucht of de bodem) en geeft die warmte aan de CV installatie af, om het water voor verwarming of tapwater te verwarmen. Het is daarmee een zeer energie-efficiënte en milieuvriendelijke manier om voor warm water en/of verwarming te zorgen. Er zijn verschillende systemen die allemaal net iets anders werken. Bijvoorbeeld hybride, luchtwarmte, bodemwarmte of all-electric. Laat je goed informeren. Dat kan in de WoonWijzerWinkel. Daar zijn alle oplossingen voor warmtepompen te zien.

Klimaatbestendig tuinieren

Binnen de bebouwde kom stroomt bijna 50% van het regenwater rechtstreeks naar het riool. Dat is zonde want regenwater is schoon en hoeft helemaal niet door de rioolwaterzuivering. Bovendien kan ons riool zulke pieken met regenwater niet aan. Door je tuin watervriendelijker te maken, help je overvloedig regenwater op te vangen. Met een regenton of een regenwatervijver creëer je een mini-waterkringloop. Zo geef je het water van een hoosbui langzaam terug aan het grondwater. Bovendien is regenwater beter voor je planten en je bespaart al snel honderden liters drinkwater!

Vervoer en mobiliteit

Elektrisch rijden
Elektrisch rijden heeft de toekomst. Het is goed voor de luchtkwaliteit en vermindert de CO2-uitstoot. De komende jaren betaal je als eigenaar van een elektrische auto geen aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting. Zakelijke rijders betalen een lage bijtelling en krijgen subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen (MIA en Vamil). Na de aanschaf is een elektrische auto per kilometer een stuk goedkoper. Een nieuwe auto te duur? Er zijn betaalbare alternatieven beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische occasion of – eigenlijk nog veel duurzamer – een deelauto. Een elektrische deelauto is een duurzame en voordelige oplossing, zeker als je niet elke dag een auto nodig hebt. Meer weten over deelauto’s? Vind meer informatie op deze websites:

www.mobiliteitsmeesters.nl
www.ikbenhopper.nl
www.ritjeweg.nl
www.autodelen.info

Met je haar in de wind
Met fietsen maak je het verschil. Kies je voor de fiets in plaats van de auto, dan bespaar je een hoop CO2. Stap je op een elektrische fiets dan leg je gemakkelijk ook grotere afstanden duurzaam af. Nederland is een echt fietsland. In totaal fietsen we zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Per persoon is dat gemiddeld 880 kilometer verdeeld over 250 tot 300 fietsritten. Slechts een kwart van deze kilometers is bestemd voor woon-werkverkeer. Terwijl meer dan de helft van alle werknemers binnen een straal van 15 kilometer van het werk woont. Fiets jij al naar je werk?

Pak de metro!
Voor het klimaat maakt het een groot verschil of je reist met de auto, het openbaar vervoer of met de fiets. Maar ook binnen OV zelf zit er een verschil. Want het maakt bijvoorbeeld uit op welk tijdstip je reist en met welk soort openbaar vervoer. Elektrisch aangedreven vervoer is een schonere keuze dan vervoermiddelen met een uitlaat. Zeker als de stroom duurzaam wordt opgewekt, zoals bij de trein gebeurt. NS koopt groene stroom in bij Eneco. Dat maakt reizen met de trein een milieuvriendelijke keuze. Elektrisch openbaar vervoer – naast de trein ook de tram en de metro – is gunstiger voor het milieu dan de gemiddelde bus.

Meedenken en -doen!

De gemeente Pijnacker-Nootdorp werkt op dit moment aan een visie voor warmte: de Transitievisie Warmte. Hierin staat omschreven hoe gebouwen in de toekomst op een andere manier worden verwarmd. Ook staat er in de visie beschreven wat er in elke wijk gaat veranderen en wanneer. In Pijnacker-Nootdorp kun je als bewoner meedenken over deze transitie en meewerken aan de visie. Binnenkort kun je een vragenlijst in vullen, deel nemen aan een webinar of je opgeven als ambassadeur. Houd voor een actuele agenda deze website in de gaten. Eind 2021 moeten alle gemeenten in Nederland een Transitievisie Warmte hebben gemaakt.