Capelle aan den IJssel

Zwembad en sporthal Alkenlaan

Sportcomplex Aquapelle

Op 7 juli 2015 heeft de gemeenteraad besloten om een nieuwe multifunctionele zwembad-sporthalcombinatie te realiseren op de hoek van de Alkenlaan en Pelikaanweg ter vervanging van zwembad de Blinkert. De nieuwe accommodatie komt op de plek van het oude gebouw van het IJsselcollege.

Indeling accommodatie
De toekomstige sporthal wordt van alle gemakken voorzien voor gebruik door het primair- en het voortgezet onderwijs en diverse Capelse sportverenigingen. De sporthal is middels vouwwanden op te delen in 4 secties. Het zwembad krijgt een doelgroepen bad met een bassin van 15 bij 10 meter en een diepte van 2 meter. Ook komt er een wedstrijd bad met een bassin maat van 25 bij 16 meter, bestaat uit 6 banen en is 2,5 meter diep. Beide baden worden voorzien van een beweegbare bodem en uitgerust met materialen t.b.v. diverse watersporten.

Faciliteiten
Zowel de sporthal als zwembad krijgen een tribune die plaats biedt aan 200 toeschouwers. De horecagelegenheid wordt tussen de sporthal en het zwembad geplaatst en biedt zicht op beide delen van de accommodatie. Buiten de accommodatie wordt een grote fietsenstalling gemaakt en komt er voldoende parkeergelegenheid voor alle gebruikers.

Duurzaam
In lijn met de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid van de gemeente worden de installaties volledig elektrisch uitgevoerd en wordt het gebouw voorzien van zonnepanelen en zonneboilers. Het gebouw krijgt geen gasaansluiting.

Voortgang
Het definitieve ontwerp voor het gebouw is in juli 2017 vastgesteld en het oude IJsselcollege is inmiddels volledig gesloopt. Op 14 december 2018 onthulden wethouders Harriët Westerdijk en Nico van Veen samen met medewerkers van De Vries en Verburg Bouw het bouwbord op de locatie Alkenlaan/Pelikaanweg. Hierop is vermeld welke partijen samen werken aan het realiseren van de nieuwe zwembad-sporthalcombinatie. Een sfeerbeeld laat zien hoe de accommodatie er straks uitziet. Medewerkers van De Vries en Verburg Bouw zijn volop bezig met het bouwrijp maken van de locatie. In januari 2019 gaat de eerste heipaal de grond in. In 2020 staat er een complex waar onderwijs en sport samenkomen.

Update 28 januari 2019
De Vries en Verburg Bouw is volop bezig met de bouw van de zwembad – sporthal combinatie aan de Alkenlaan/Pelikaanweg. Tot en met eind februari 2019 gaan de heipalen de grond in. Onder grote belangstelling hebben wethouders Harriët Westerdijk (Sport) en Nico van Veen (Vastgoed) op 28 januari 2019 meegewerkt aan het slaan van de heipalen. Met het toepassen van diverse duurzame technieken en in combinatie met de gekozen materialen gaat er een bijzonder duurzaam complex ontstaan.

Via de website van de aannemer De Vries en Verburg Bouw kunt u hier de voortgang volgen.

Nieuwe naam zwembad-sporthal
In december 2019 kon iedere Capellenaar tussen de 4 en 21 jaar oud die op een Capelse school of (sport)vereniging zit, meedenken voor een nieuwe naam. Uit de 70 inzendingen die zijn binnengekomen, werd de 9-jarige Yeavano Cuvalay op 16 december 2019 totaal verrast in de aula van basisschool OBS West. Wethouder sport Harriët Westerdijk onthulde de nieuwe naam samen met wethouder vastgoed Nico van Veen en reikte de prijs uit: een ‘poolparty’ voor zijn hele klas in het nieuwe zwembad.

Bouwupdate april 2020

De bouw vordert gestaag, ondanks de huidige Corona maatregelen. De letters van de naam "Sportcomplex Aquapelle" zijn aangebracht, de sporthallen zijn voorzien van vloeren en wanden, de kantoren van exploitant Sportief Capelle zijn zo goed als af, de taluds zijn gerealiseerd en de laatste puntjes op de i worden gezet. In de week van 11 mei worden de zwembaden gevuld met zwembadwater!

Meer weten over dit project?

Nieuws