Capelle aan den IJssel

Vervoersknooppunt Rivium

Het knooppunt van innovatief vervoer

In 1999 werd op Rivium de eerste generatie van de zelfrijdende ParkShuttle geïntroduceerd. Dit kleinschalige openbaar vervoersysteem is wereldwijd uniek. Het is nog steeds het enige zelfrijdende systeem zonder steward aan boord, dat kruisingen heeft met ander verkeer. Van 2005 tot en met mei 2019 reed de tweede generatie van dit systeem. Sinds 1999 zijn er al meer dan 6.000.000 reizigers vervoerd tussen de beginhalte metrostation Kralingse Zoom en de huidige eindhalte Rivium 4e straat. Nog even en dan zijn de ParkShuttle 3.0 en de Waterbushalte een feit. In de toekomst worden deze onderdelen met elkaar verbonden.

Samenwerking

In het project wordt nauw samengewerkt met onder andere vervoerder Transdev-Connexxion, leverancier van het voertuig ZF-2getthere, de gemeente Rotterdam, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de Waterbus, sSitaelde Provincie Zuid-Holland, het Researchlab Automated Driving Delft (RADD), het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en eigenaren en huurders op Rivium.

Vernieuwing en uitbreiding

ZF-2getthere is bezig met de nieuwe generatie Parkshuttle 3.0. Het doel is om deze zo snel mogelijk te laten rijden. Wij noemen dit fase 1. Dit zal in 2022 gaan plaatsvinden. Later volgt onderzoek naar hoe de ParkShuttle tussen het reguliere verkeer kan rijden (onder andere op de Boulevard) en wordt gekeken naar de uitbreiding van de ParkShuttle ten behoeve van de woningbouw bij het Nieuwe Rivium.

Bij het Zalmhuis komt in 2022 een halte voor de Waterbus. Ook komen er drie deelfietsstations op Rivium waar men kan overstappen op een elektrische (deel)fiets. Met de komst van het deelfietssysteem, maakt Capelle aan den IJssel deel uit van een groter regionaal netwerk met honderden fietsen in de regio Rotterdam. Er wordt als onderdeel van het stedenbouwkundig plan van het nieuwe Rivium nagedacht over een P+R. Waar deze komt is nog onderwerp van gesprek.

De uitgevoerde behoefte onderzoeken op Rivium, de Esch en Fascinatio laten zien dat een aanzienlijk deel van de respondenten de ParkShuttle en de Waterbus beschouwt als alternatieve vervoersmiddelen. Met de introductie van de vernieuwde ParkShuttle van ZF-2getthere en de toekomstige aansluiting op de Waterbus, werken wij aan een goed bereikbaar werk-woongebied. 

Alternatief vervoer ParkShuttle

Vanaf 3 juni 2019 maakt de ParkShuttle gebruik van alternatief vervoer (lijn 91). Vanaf metrostation Capelsebrug kunt u bus 91 pakken, die vervolgens zal stoppen bij de bushalte Fascinatio, bij de afslag Abram van Rijckevorselweg en de Rivium Boulevard en bij een aantal tijdelijke haltes op de Rivium Boulevard, de Rivium Westlaan en aan de Rivium 1e straat om vervolgens terug te keren naar Capelsebrug.