Capelle aan den IJssel

Vernieuwen winkelcentrum De Koperwiek

Uitbreiding en vernieuwing winkelcentrum de Koperwiek

Wereldhave vernieuwt winkelcentrum De Koperwiek. Het winkeloppervlak wordt vergroot en er is een parkeergarage gebouwd. De looproutes in het winkelcentrum worden beter met een extra onderdoorgang. Ook is inmiddels een horecaplein geopend met horeca, speelgelegenheid en openbare toiletten.

Mensen gaan tegenwoordig minder naar (winkel)centra om alleen te winkelen, maar zien dit als een gezamenlijk dagje uit en combineren dit met bijvoorbeeld een bezoek aan de horeca. De beleving van een winkelcentrum wordt steeds belangrijker.

Wereldhave (de eigenaar van winkelcentrum De Koperwiek) wil daarom meer sfeer en beleving in het winkelcentrum aanbrengen. Een mix van grote winkels en kleine winkels met een onderscheidend assortiment en aanvullende voorzieningen zoals horeca kan daarbij helpen. Wereldhave wil waar mogelijk flexibel omgaan met de grenzen tussen detailhandel en horeca, zodat er ruimte is voor initiatieven die aansluiten bij de huidige wensen van de consumenten. Om het bovenstaande te kunnen realiseren, verhuizen verschillende winkels naar andere locaties in de Koperwiek. Ook bouwt Wereldhave nieuwe winkelunits.

Wereldhave ziet graag dat ook de uitstraling van het winkelcentrum aan de buitenzijde verbetert. Met name aan de Rivierweg zet Wereldhave in op zoveel mogelijk aantrekkelijke gevels met etalages en enkele winkelentrees. Zo geeft Wereldhave vorm aan de ambitie om van de Rivierweg een mooie stadsstraat te maken. De verbetering van de gevel gaat samen op met verbeteringen in de openbare ruimte en in de verkeersstructuur, waar de gemeente haar verantwoordelijkheid in neemt.

Voortgang
In maart 2017 is door de gemeente, Wereldhave en RET het startsein gegeven voor de ontwikkelingen. Tijdens een gezamenlijk informatiebijeenkomst werden de plannen gepresenteerd aan omwonenden van het Stadshart.

De vernieuwing van het winkelcentrum De Koperwiek is in 2017 gestart en vindt in fases plaats. Na de (soms tijdelijke) verhuizing van een aantal winkels, wordt gewerkt aan de bouw van nieuwe winkelunits en het verbeteren van de looproute in het winkelcentrum. In oktober 2018 zijn de parkeergarage en het centraal overdekte plein opgeleverd (fase 2a). Ook fase 2b aan de zijde Duikerlaan is klaar. Hierbij is een onderdoorgang gerealiseerd onder de flats boven de Koperwiek. Hierdoor kun je inmiddels een rondje lopen tijdens het shoppen! De gemeente werkt aan deze zijde nog aan een bijpassende buitenruimte.

Het pand van de Rabobank op het Stadsplein is in 2018 gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van winkelcentrum De Koperwiek (fase 3). Deze uitbreiding is in onderzoek. 

Begin 2020 is de vergunning voor fase 4 verleend, de verplaatsen en uitbreiding van de Jumbo. De verbouw- en renovatie werkzaamheden van winkelcentrum de Koperwiek van eigenaar Wereldhave aan de zijde Rivierweg / Reigerlaan zijn in kwartaal 1 van dit jaar gestart. Aannemer Akor draagt zorg voor de uitvoering ervan. De werkzaamheden lopen ondanks de Corona perikelen voorspoedig door. In de fase die nu wordt verbouwd maken een omloop met veel leegstaande kleinere winkelruimten plaats voor een nieuwe grote Jumbo. Verder wordt er gewerkt aan een gerenoveerde Ekoplaza, 2 nieuwe verswinkels en een vernieuwde entree. Ook de Kip Ik heb Je zal in deze fase haar nieuwe winkel openen. De afgelopen maanden is er vooral gesloopt en recent is gestart met de opbouw van een nieuwe verzwaarde vloer ten behoeve van de supermarkt. In de zomerperiode wordt de nieuwe supermarktruimte opgeleverd aan de Jumbo, die in de herfst dan haar nieuwe winkel zal openen. Na opening van de Jumbo zullen de werkzaamheden verplaatsen naar de oude Jumbo locatie en zal ook die zijde worden aangepakt. Aansluitend hierop wordt de buitenruimte door de gemeente aangepast.

Zodra de werkzaamheden aan De Koperwiek en het metrostation zijn afgerond, wordt een start gemaakt met de herinrichting van het Stadsplein.