Capelle aan den IJssel

Oude Laantje in ere herstellen

Een historische route weer beleefbaar maken

Bijzondere plek in glorie herstellen
Pad met liefdestegels
Polderparkje naast liefdeslaantje

Door het opknappen van het pad tussen de ’s-Gravenweg en Abram van Rijckevorselweg en naastliggend terrein is dit pad weer in ’oude glorie’ hersteld. Het is omgedoopt tot het Liefdeslaantje met tegels in de bestrating van Capelse liefdeskoppels.

Wandelpad in ere herstellen

We vinden het belangrijk om plekken met een cultuurhistorie en natuurwaarde meer zichtbaar te maken. Het Oude Laantje is zo’n plek. Het Elzenlaantje, zoals het Oude Laantje ook wel bekend staat, is één van de 12 Capelse natuurparels. Het was ooit een laantje naar het Slot van Capelle en werd gebruikt om naar de kerk te gaan. In de loop der jaren veranderde de route en het aanzicht van het laantje.

Het wandelpad is volledig vernieuwd tussen april en juni 2018. Het asfalt is vervangen door een meer passende bestrating en zwarte elzen zijn toegevoegd aan beide zijden van het wandelpad, die kenmerkend zijn voor deze omgeving.

We maken van het Oude Laantje een plek waar de liefdesgeschiedenis van het Oude Laantje herleeft. In de bestrating van het wandelpad worden liefdestegels van Capelse liefdeskoppels gelegd met persoonlijke boodschappen.

Inrichting naastgelegen terrein

Ook op het terrein naast het Oude Laantje liggen kansen om de beleving van het landschap te vergroten. Deze kans hebben we gepakt door de aanleg van een polderparkje met een grote variatie aan beplanting die kenmerkend is voor het Capelse landschap. Zo staat er onder meer koekoeksbloem en knoopkruid. Centraal op het terrein is een bijenheuvel aangelegd, die beplant is met struiken als de wilg en zwarte vlier. Hiermee is de plek ook belangrijk geworden voor veel vlinders, bijen en andere insecten. Door een nieuw wandelpad kunt u dit nieuwe landschap van dichtbij beleven. Tot slot denken we na over een kunstwerk dat goed in deze natuurrijke omgeving past.

Doe mee!

Het ontwerp van het Oude Laantje is samen met bewoners, de Historische vereniging Capelle en Stichting Natuurvrienden Capelle uitgewerkt en ondertussen gerealiseerd. Capellenaren kunnen een eigen liefdestegel bestellen. Iedere tegel vertelt een verhaal met een bijzondere herinnering voor stellen, families en vrienden.

Laat uw liefde betegelen!

Heeft u een mooi liefdesverhaal of is uw geliefde gewoon de leukste Capellenaar? Laat uw liefde dan betegelen. De tegels met de persoonlijke boodschappen komen te liggen in het Oude Laantje nabij de kruising ’s-Gravenweg/Schenkelse Dreef. Jaarlijks wordt het Oude Laantje op Valentijnsdag en in september met de liefdestegels bestraat.

Ieder Capels stel kan een tegel kopen voor € 49,95 en er een liefdesboodschap op laten zetten. Capelse echtparen die hun 50, 60, 65 of 70-jarig huwelijk vieren krijgen van ons een naamtegel cadeau. Wilt u een liefdestegel bestellen? Stuur een e-mail naar liefdeslaantje@capelleaandenijssel.nl en vermeldt:

  • De namen, die u op de tegel wenst;
  • De datum van trouwen of samenzijn;
  • Het gewenste sjabloon van de tegel;
  • Een eventuele persoonlijke boodschap van maximaal 65 teken

Wilt u een extra tegel om cadeau te doen, zodat u iets tastbaars kunt overhandigen? Of een eigen exemplaar voor thuis? Dan kunt een tegel van 13 x 13 cm kopen voor € 15.

Voortgang

De werkzaamheden om het Oude Laantje in 'oude glorie' te herstellen en het naastgelegen terrein als polderpark in te richten zijn afgerond. De komende periode denken we graag met Capellenaren over een passend kunstwerk in het polderpark.

Op Valentijnsdag 2018 hebben Burgemeester Peter Oskam en wethouder Ans Hartnagel samen met Capelse koppels de start van de aanleg van het liefdeslaantje gevierd met de eerste 17 liefdestegels met persoonlijke liefdesboodschappen. Ondertussen liggen er ongeveer 50 liefdestegels met persoonlijke liefdesboodschappen in het wandelpad en heeft het echt vorm gekregen als ‘Liefdeslaantje’. Nieuwe liefdestegels worden twee keer per jaar toegevoegd aan het wandelpad, waarmee het laantje blijft groeien in het aantal hartverwarmende boodschappen.

Meedenken over dit project?

Planning

Vernieuwen wandelpad Oude Laantje en herinrichting naastgelegen terrein Voorstel met belangstellenden uitwerken voor kunstwerk

Downloads

Meer weten over dit project?

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten