Capelle aan den IJssel

Kunstobject Couwenhoek

Prijsvraag voor een kunstobject bij Couwenhoek

Op vrijdag 29 oktober is het kunstwerk dat een hommage is aan Anna Maria van Cappellen in Capelle aan den IJssel onthuld. Het kunstwerk dat de naam De Rode Beuk krijgt, werd onthuld door wethouder kunst en cultuur Harriët Westerdijk en staat in het van Capellenpark in de nieuwe buurt Couwenhoek.

Beeldende kunst in de openbare ruimte is belangrijk voor een leefbare stad. Hier was ook ruimte voor in het Anna Maria van Cappellenpark, onderdeel van het woningbouwproject Couwenhoek. Het woningbouwplan bestaat uit 87 woningen waarvan inmiddels alles is opgeleverd. Samen met bewoners is ook nagedacht over een speelvoorziening in de omgeving.

Prijsvraag kunstobject Couwenhoek

In mei 2019 schreef de gemeente een prijsvraag uit voor het maken van een passend kunstwerk in nieuwbouwwijk Couwenhoek. Kunstenaar Martijn Schoots won de prijsvraag en maakte met ideeën van bewoners uit de wijk het ontwerp dat een eerbetoon is aan Anna Maria van Cappellen. De opdracht bestond uit het ontwerpen en realiseren van een artistiek kunstobject, met veel vrijheid voor het ontwerp om invulling te geven aan de uitdaging. Belangstellende kunstenaars dienden hun ontwerp in. De jury, inclusief vertegenwoordiging vanuit de Van Cappellen Stichting en bewoners uit de wijk Couwenhoek, heeft een winnaar gekozen aan de hand van een aantal criteria: artistieke kwaliteit, passend in de omgeving, duurzaamheid en een hommage aan Anna Maria van Cappellen.

De Rode Beuk

Kunstenaar Martijn Schoots heeft voor zijn ontwerp ‘De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster” ook input opgehaald bij de nieuwe bewoners. De Van Cappellen Stichting droeg financieel bij aan de realisatie van dit kunstwerk en bouwbedrijf Heijmans (ook verantwoordelijk voor de bouw van Couwenhoek) heeft alle onderdelen geplaatst

Locatie

De locatie van het kunstobject bevindt zich aan een brede laan, is in de buurt van de speelvoorzieningen, een sportcomplex en langs de fietsroute, waaraan mensen comfortabel wonen, met plezier op uitkijken en recreëren.

Het Anna Maria van Cappellenpark ligt ten zuidoosten van het centrum van Capelle aan den IJssel en wordt omsloten door de Couwenhoekseweg (westzijde), de Groenedijk (zuidzijde), Westerlengte (oostzijde) en de sportvoorzieningen van CVV Zwervers (noordzijde). De omgeving van de locatie vormt een waardevol gebied in de gemeente door de grondgebonden woningstructuur en de sportvoorzieningen gecombineerd met veel ‘groen’.

Anna Maria van Cappellen
Anna Maria van Cappellen richtte in 1892 samen met haar echtgenoot Johannes Nolen een ‘weldadige’ stichting op die de naam Van Cappellen Stichting zou dragen. Wethouder Harriët Westerdijk onderstreept het maatschappelijke belang van de stichting: “De Van Cappellen Stichting heeft vandaag de dag tot doel om sociale, culturele en algemene belangen van de inwoners in de gemeenten Capelle aan den IJssel, Zuidplas en Krimpen aan den IJssel te ondersteunen. Daartoe worden sociale, maatschappelijke en culturele evenementen of projecten met een financiële bijdrage gesteund. Ik ben trots dat Capelle aan den IJssel eer betoont aan de oprichter.”

Downloads

Meer weten over dit project?
  • Merel van der Zwaan