Capelle aan den IJssel

Informatieborden Landelijk Capelle

Historie van Capelle

Landelijk Capelle kent veel plekken waarover verhalen van vroeger te vertellen zijn. Om deze verhalen met meer mensen te delen, zijn informatieborden geplaatst waarop de geschiedenis van verschillende locaties wordt beschreven. Aangevuld met foto’s van vroeger zorgen de borden ervoor dat mensen zich kunnen inleven in hoe het er vroeger in het gebied van Landelijk Capelle aan toe ging.

Op woensdag 26 januari 2022 hebben Wethouder Maarten Struijvenberg en Paul Weyling van de Historische Vereniging Capelle (HVC) het eerste informatiebord Ringvaart en Schippersbuurt in Landelijk Capelle onthuld. Met deze officiële handeling zijn acht informatieborden in het gebied vanaf nu zichtbaar voor iedereen. De informatieborden staan langs wandel- en fietsroutes en zijn gemaakt in samenwerking met de Historische Vereniging Capelle.

De informatieborden staan verspreid in een ronde over de ’s-Gravenweg, Klaas Klinkertweg, Bermweg en Prins Alexanderlaan:

1. Oude Laantje/Liefdeslaantje

Hier wordt de geschiedenis van het Oude Laantje (vroeger een idyllisch weggetje waar geliefden elkaar ontmoetten) omschreven. Nu noemen we het Oude Laantje het Liefdeslaantje, omdat daar naamtegels van liefdeskoppels liggen.

2. ’s-Gravenweg/Kanaalweg

Dit bord geeft informatie over de ’s-Gravenweg als één van de oudste wegen van Nederland als enige verbinding tussen Rotterdam en Gouda.

3. Kerklaan en station

Hier staat informatie op over het oude station in Capelle aan den IJssel, de treinramp die in 1899 plaatsvond en de Stationsbuurt.

4. De Roode Leeuw

Hier wordt informatie gegeven over de vroegere herberg op de plek van het huidige restaurant, het tolhuisje, de Klaas Klinkertkade en keizer Napoleon die met zijn hofhouding met een stoet rijtuigen over de ’s-Gravenweg van Rotterdam naar paleis Het Loo in Apeldoorn raasde.

5. Ringvaart en Schippersbuurt

Op dit bord staat informatie over de Ringvaart en de Schippersbuurt waar vroeger veel schippers woonden. Vroeger was het traditie om vanuit Kralingen, Capelle, Nieuwerkerk of Moordrecht naar Gouda te schaatsen om daar een pakje stroopwafels en een kleien pijp te kopen.

6. Loswallen

Dit bord geeft informatie over de loswallen: de plek waar schippers hun schepen aanlegden aan wal en hun vracht aan land brachten.

7. Gemaal Jan Anne Beijerinck

Hier wordt informatie gegeven over het ontstaan van de polder Prins Alexander, het drooglegginsplan en de geschiedenis van het gemaal

8. Scoutcentrum

Het bord over het scoutcentrum omschrijft de geschiedenis van de boerderij van ’s-Gravenweg 101, de plek waar het scoutcentrum nu gevestigd is.

Downloads

Meer weten over dit project?
  • Gemeente Capelle aan den IJssel

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten