Capelle aan den IJssel

Herinrichten Stadsplein

Een nieuw Stadsplein, gekozen door Capelle!

Een echt stadshart heeft een aansprekend Stadsplein nodig dat een gezellige en levendige ‘huiskamer’ van Capelle aan den IJssel vormt. Een plek waar voor iedereen, maar in het bijzonder voor families, iets te doen is.

Het gaat dan niet alleen over winkels en horeca, maar ook over activiteiten voor jong en oud. Op meerdere manieren gaan we zorgen dat het Stadsplein een leukere plek wordt waar ondernemen, cultuur en activiteiten hand in hand gaan. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om langer te verblijven op het Stadsplein. Door het gebouw van de Rabobank te slopen, het winkelcentrum onder de metrobaan uit te breiden en de RET het metrostation te vernieuwen, ontstaat de mogelijkheid om deze ambitie voor het Stadsplein waar te maken.

Inrichting Stadsplein
Bij het ontwerpen van het nieuwe Stadsplein kijken we naar slimme manieren om het plein zodanig in te richten dat het plaats biedt aan de weekmarkt, maar dat het plein ook op de andere dagen een herkenbaar en gezellig ‘huiskamer’-gevoel geeft, waardoor mensen er graag komen en (ver)blijven. We richten het daarom volledig opnieuw in met bestrating, groen en straatmeubilair.

Op dit moment is er nog geen voorlopig ontwerp hoe het Stadsplein er uit komt te zien. Met diverse partijen zijn we bezig om dit ontwerp te maken. Capellenaren zijn hierbij nauw betrokken, zodat het echt hun huiskamer wordt. De tot nu toe uitgesproken wensen van bewoners zijn onder andere meer groen, meer kleur en meer evenementen, met behoud van een Capels karakter. Deze wensen nemen we mee in de uitwerking van het plein. We voegen speel- en waterelementen toe en er komen meer bomen op het plein. Met de horecaondernemers gaan we in gesprek over een aantrekkelijkere uitstraling van de terrassen.

De nieuwe gevel aan het Stadsplein krijgt een aansprekende uitstraling. We zetten in op een levendige gevel die karakter aan het plein geeft. Aan het plein komen zoveel mogelijk entrees van winkels en horeca.

Weekmarkt
De weekmarkt brengt op donderdag extra levendigheid in het Stadshart en stimuleert bezoek aan winkelcentrum De Koperwiek. De uitbreiding van winkelcentrum de Koperwiek heeft een positief effect op het aantal bezoekers en de uitstraling van de weekmarkt, maar zorgt er ook voor dat de ruimte op het Stadsplein kleiner wordt. De weekmarkt krijgt op het vernieuwde Stadsplein een logische indeling van de kramen (in langgerekte rijen), waarbij we ook de looproute verbeteren. Dit doen we in overleg met de marktcommissie.

Tijdelijk is de weekmarkt iedere donderdag te vinden onder de metrobaan naast het gemeentehuis. Parkeren kan op marktdagen achter het gemeentehuis. Zodra de herinrichting van het Stadsplein klaar is, verhuist de markt terug.

Doe mee
We organiseren bewonersbijeenkomsten, waar bewoners inbreng hebben in de verandering van hun leefomgeving. Afhankelijk van de planning wordt vervolgens een bijeenkomst voor de Capellenaren georganiseerd. Hierin kan men reageren op het voorlopig ontwerp. Deze opmerkingen worden uitgewerkt in het definitief ontwerp.

Voortgang
In 2017 heeft Capelle, in een verkiezing waarin meer dan 2500 stemmen zijn uitgebracht, gekozen voor het lijnenmodel. In dit ontwerp is veel aandacht voor water, groen en zitelementen. Het nieuwe Stadsplein biedt bovendien ruimte voor de weekmarkt én meer terrassen. Dit lijnenmodel wordt verder uitgewerkt tot voorlopig ontwerp.

Er volgen nog bewonersbijeenkomsten voor de herinrichting van het Stadsplein. Tijdens deze bijeenkomsten leggen we het voorlopig en het definitief ontwerp voor ter bespreking met direct omwonenden. Zodra hiervoor een datum bekend is, nodigen we de betrokkenen per brief uit.

In november 2018 is het voormalige Rabobank-gebouw gesloopt. Hierdoor is er ruimte op het Stadsplein ontstaan voor de uitbreiding van De Koperwiek onder de metrobaan (fase 3). Vóór de zomer van 2021 start de RET met de vernieuwing van het metrostation.

Wanneer het Stadsplein opnieuw wordt ingericht, is afhankelijk van hoe snel de vernieuwing van het metrostation en de uitbreiding van de Koperwiek gerealiseerd zijn.

Vanaf maandag 10 mei is het openbare toilet op het Stadsplein gesloten. U kunt gebruik maken van het openbare toilet in het gemeentehuis. Kijk voor openingstijden van het gemeentehuis opwww.capelleaandenijssel.nl.

U kunt ook gebruik maken van het openbare toilet in winkelcentrum De Koperwiek. Deze vindt u naast de Action. Kijk voor meer informatie mijn://www.dekoperwiek.nl/service-overzicht/toiletten/.

Het openbaar toilet wordt in mei verplaatst naar Amnestyplein 3, naast het Energieloket. Zodra deze locatie beschikbaar is leest u dat terug op deze website.

Planning

Capelle kiest: een ontwerp voor het Stadsplein Sloop van de Rabobank Realisatie van het nieuwe Stadsplein

Downloads

Meer weten over dit project?

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten