Capelle aan den IJssel

Herinrichten Stadsplein

Zo kan het Stadsplein er over een paar jaar uitzien! Wat vindt u hier van?

Een echt stadshart heeft een aansprekend Stadsplein! Een gezellige ‘huiskamer’, waar plek is voor iedereen en altijd wat te doen. Een plein met een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod aan winkels en horeca, een levendige weekmarkt, makkelijk bereikbaar en met voldoende activiteiten voor jong en oud. Een groen plein met openbaar meubilair, voldoende entrees, aantrekkelijke gevels, een speciale herkenbare vloer, fonteinen en goede sfeerverlichting. Met behoud van het Capelse karakter!

Hoe komen we tot een nieuwe inrichting van het Stadsplein?
Om deze ‘huiskamer’ te realiseren zijn verschillende stappen nodig. De eerste stap is in 2015 en 2016 gezet. Met vele Capellenaren zijn de wensen en aandachtspunten voor het nieuwe stadsplein opgehaald. In de tweede stap is deze input uitvoerig onderzocht en uitgewerkt naar een aantal optionele ontwerpen. In 2017 is een keuze gemaakt. De derde stap hebben we nu afgerond: het voorlopige ontwerp is klaar. In de tussentijd heeft het op en rondom het plein overigens niet stil gestaan. RET heeft de verbouwing van het metrostation voortgezet nu aan de Stadspleinzijde, het pand van de Rabobank is gesloopt, er is een parkeergarage gebouwd en de Rivierweg en omliggende straten van het plein hebben een complete nieuwe inrichting gekregen: veiliger en eigentijdser.

Nu is het dus tijd om weer verder te gaan met het Stadsplein. En daarvoor hebben we uw inzicht in leefbaarheid en gezelligheid nodig. Als u net zo enthousiast bent over het voorlopige ontwerp kunnen we namelijk de vierde stap zetten. En dat is samen met u de details van het plein kiezen. Denk hierbij aan het meubilair of de verlichting of de keuze voor de stenen.

Principe Lijnenmodel

Voorlopig Ontwerp Stadsplein

Sfeerimpressie

Nu wordt het wel heel echt: het voorlopig ontwerp!

Het voorlopig ontwerp is klaar! Dat betekent dat er niet alleen een plattegrond ligt, maar juist ook op vele details keuzes en schetsen zijn gemaakt. Zo wordt het beeld van hoe het lijnenmodel er in het echt uitziet steeds scherper. Hieronder nemen we u met enkele impressies mee door dit ontwerp. Zo krijgt u inzicht in alle onderdelen die het plein rijk zal zijn.

Zoals de meerstammige bomen

Mogelijkheden meerstammige bomen

De plekken van de zitelementen

Principe zitelementen op plein

Na onderzoek de beste locatie voor de markt

Plek van de markt

De unieke vorm van het plein ter hoogte van het Amnesty plein
Deze verdiend wat extra aandacht. Waar in het voorlopig ontwerp een recht toe recht aan einde aan de kant van het Amnestyplein was gemaakt is hier door de ontwerpers op doorontwikkeld. In dit voorlopig ontwerp plus vindt u een gebogen afronding met aan het einde veel groen en een vlonder. We zijn heel benieuwd wat u van deze gebogen afronding vindt. Vindt u het mooi?

Vogelvluchtimpressie Voorlopig Ontwerp Plus met groene beëindiging Amnestyplein

Sfeerimpressie Voorlopig Ontwerp Plus met groene beëindiging Amnestyplein

Uw mening over het voorlopig ontwerp: verschillende momenten om dit te delen
Het is ontzettend belangrijk dat de Capellenaar zich helemaal thuis voelt op het Stadsplein. Daarom heeft u een stem in het hele proces. Ook op het voorlopige ontwerp horen we graag uw reactie de. Herkent u zich erin? Past het voldoende bij de wensen die er lagen? Vindt u de groene afbuiging bij het Amnesty plein passen bij een Capels Stadsplein? De komende maanden gaan we daarom met u op verschillende manieren in gesprek over dit ontwerp. Zodat u kan reageren op het voorlopig ontwerp op de manier die bij u past. Ondernemers en omwonenden ontvangen de komende weken een persoonlijke uitnodiging voor een uitgebreid gesprek over het voorlopig ontwerp, de Marktcommissie zal uitvoerig stilstaan bij het ontwerp, op het Publieksplein in het gemeentehuis kunt u vanaf maart op gezette tijden de gedetailleerde maquette van het plein bekijken, op de weekmarkt in maart (houdt het nieuws in de gaten voor de datum) kunt u op het ontwerp zelf uw reacties weergeven en in gesprek gaan met ambtenaren die alles van het ontwerp afweten.

Graag de ontwikkelingen live volgen? Dat kan! 
https://bouwwebcam.nl/webcam/capelle

Nu al een reactie?
Uiteraard kunt u ook direct hieronder uw (eerste) reacties geven! Wij nemen deze allemaal mee in de gesprekken die we nog gaan voeren.

Beslis mee over het ontwerp van het Stadsplein door uw mening te geven!

Planning

Persbericht en online lancering Informatie en uitnodiging voor omwonende en ondernemers Lancering maquette door de Wethouder Gesprek met de Marktcommissie In gesprek gaan met bewoners en ondernemers In gesprek gaan met bezoekers op de markt Verwerken van input in een definitief ontwerp Doorkijk participatie rondom definitief ontwerp

Downloads

Meer weten over dit project?